رول بولت چیست ؟
رول بولت ها عناصر سازه ای می باشند که عموما از جنس فولاد در رده های مقاومتی مختلف تولید و جهت محافظت در برابر عوامل محیطی و نیاز پروژه و همچنین محل نصب می تواند از روکش های مختلفی چون گالولنیزه گرم، گالوانیزه سرد، روی و …. برخوردار باشند.
اجزای تشکیل دهنده رول بولت عبارتند از هسته اصلی مفتول، گوه یا پروانه منبسط شونده در انتها ومهره و واشر در ابتدای قطعه که هر کدام از این قطعات در مکانیزم اتصال نقشی بر عهده دارند.
نصب رول بولت
کاشت و یا نصب رول بولت فرآیندی تخصصی بوده و در صورتی که اپراتور از تجربه کافی برخوردار نباشد می تواند عملکرد محصول و در نهایت کیفیت مکانیزم اتصال و انتقال بار را تحت تاثیر قرار دهد.فرآیند نصب رول بولت و یا کاشت به این صورت است که ابتدا مقطعی که قرار است اتصالی اضافه گردد را با ابزار مخصوص و با توجه به سایز قطعه سوراخکاری کرده و سپس قطعه را داخل سوراخ قرار داده و با وارد کردن ضربات چکش (مکانیکی یا هیدرولیکی) تا عمق مشخص نفوذ می کند.
پس از نفوذ قطعه با وارد کردن گشتاور پیچشی توسط سفت کردن مهره، هسته فولادی رول بولت به سمت خارج سوراخ کشیده می شود که در این حالت پروانه انتهایی در بتن در گیر شده و با منبسط شدن پروانه، رول بولت در بتن محکم شده و آماده انتقال بار می باشد.
نکته حائز اهمیت در تمامی مراحل، وارد کردن نیروهای ضربه ای و گشتاور پیچشی بر اساس استاندارد تولید رول بولت می باشد که برای این منظور می بایست دیتا شیت و یا مشخصات فنی محصول به دقت کنترل گردد.
در صورت عدم دسترسی به مشخصات فنی رول بولت می توانید با کارشناسان گروه تخصصی ابزار صنعت در ارتباط باشید.
سایز رول بولت
این قطعه به لحاظ ظاهری دارای ابعاد و اندازه های مختلفی می باشد که بسته به نوع استفاده، محل قرارگیری و میزان بار وارده متغیر است.
پر واضح است که میزان بار وارده یک عامل کلیدی در تعیین سایز رول بولت می باشد.
سایز بندی این محصول معمولا با توجه قطر رول بولت تقسیم بندی شده و از سایز ۶ میلی متر تا ۲۲ میلی متر مرسوم می باشد، البته سایز های کوچکتر و یا بزرگتر از این دامنه نیز ممکن است موجود باشد که با توجه به مکانیزم باربری این محصول معمولا خیلی مورد استقبال قرار نمی گیرند.
موارد استفاده از رول بولت
در حالت کلی علت اصلی استفاده از رول بولت اتصال یک عضو سازه ای و یا اتصال تجهیزات، ماشین آلات و عناصر مختلف روی بتن سخت شده است.
از این رو این محصول دارای کاربردهای متنوعی در صنایع گوناگون می باشد که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم؛
- صنایع ساختمان ( نصب و اتصال صفحه ستون ها ، نصب ساپورت های تاسیساتی ، اجرای وال پست، اجرای سازه داخلی چاهک آسانسور، نصب و اجرای پله برقی، نصب جرثقیل های سقفی )
- صنایع سنگین (نصب تجهیزات تولیدی و ثابت نگه داشتن ماشین آلات سنگین جهت افزایش بهره وری)
- صنایع نفت و گاز (نصب استراکچرهای فلزی روی سازه های بتنی و نصب تجهیزات سکوهای نفتی )
- صنایع حمل و نقل (نصب ریل های راه آهن و قطارهای شهری، نصب علایم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی، نصب تجهیزات کنترلی و دوربین های ترافیکی)
- تجهیزات ورزشی (نصب تجهیزات صخره نوردی و ایجاد گیره های مناسب در سنگ ها و صخره ها جهت صعود)
- نصب صندلی ها و تجهیزات ورزشگاهی و سالن های آمفی تئاتر
- …
انواع رول بولت
این محصول مانند سایر مصالح مصرفی از تنوع بالایی برخوردار بوده و در بین محصولات ارائه شده در زمینه مقاوم سازی و اتصالات بتنی، رول بولت هیلتی جایگاه ویژه و پرکاربردی را به خود اختصاص داده است.
انواع رول بولت ها که در شاخه گروه هیلتی قرار دارند، به طور کلی به دو دسته باربری متوسط و باربری سنگین تقسیم می شوند.
رول بولت های باربری متوسط شامل انواع رول بولت HSA، HSV و HST می باشند.
از سوی دیگر در باربری های سنگین انواع رول بولت HSL و HDA و . . . توسط شرکت هیلتی ارائه شده است.
در مورد انکرهای HKV و HKD که مکانیزم داخل رزوه داشته و عمدتا جهت اجرای سیستم های تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرند، می توانید با مراجعه به مقاله ” انکر بولت چیست ” اطلاعات کاملی کسب کنید.
رول بولت ایرانی
رول بولت ایرانی یا رول بولت پروانه ای در واقعی مدل داخلی این محصول بوده که عمدتا برنجی رنگ بوده و از نظر ساختار کاملا با انواع استاندارد این محصول از جمله رول بولت هیلتی متفاوت می باشند.
رول بولت ایرانی دارای غلاف بلندی بوده که این غلاف در واقع حکم گوه انتهایی را ایفا کرده و پس از قرار گرفتن قطعه داخل حفره ی بتنی و با سفت کردن مهره، چاک های انتهایی غلاف باز شده و در بتن محکم می گردد.
رول بولت ایرانی معمولا برای باربری های سبک و با درجه اهمیت پایین مورد استفاده قرار می گیرند و برای بارگذاری های خاص همچون بارهای دینامیکی، بار شوک، بارهای لرزه ای و امثالهم توصیه نمی گردد.
قیمت رول بولت
قیمت رول بولت با توجه به وارداتی بودن این محصول به شدت به قیمت ارز و نوسانات آن بستگی دارد، به نحوی که برای مثال HSA نمره ۱۰ می تواند قیمتی با دامنه نوسان ۴۰% داشته باشد.
از این رو جهت دقت در محاسبات و برآوردهای مالی در روند اجرای پروژه می باست قیمت این محصول به روز کنترل شود.
No comment